הכנת קפה בשבת וחג

שאלה:

שלום
אני יודע שאסור בשבת לשים מים מהמיחם על קפה כי המים מבשלים את הקפה. לכן קודם שמים מים ואז את הקפה.
1. האם אפשר לשים מים רותחים על סוכר?
2. האם מותר לשים קפה וסוכר, לעבב עם חלב קר, ואז לשים את המים מהמיחם? האם עדיין נחשב בישול?
3. מותר לשים מים רותחים על תה?
האם הדין שונה בחג?
תודה

תשובה:

שלום רב

בשבת יש חובה לשים את המים בכוס הריקה ורק אחר כך שאר הדברים. בחג אין בעיה. תה או קפה טורקי אין לעשות אפילו באופן הנ"ל, לדעת רוב הפוסקים יש להמנע לגמרי [ולכן מכינים תמצית תה נוזלית לפני שבת ונוהגים איתה כמו בקפה נמס וכנ"ל], ויש שהקלו בכלי שלישי.

מקורות:

ראה עוד כאן בהרחבה.