שאלה:
מועדים לשמחה!
טיגנתי בצל במחבת פרווה. הבצל נחתך בסכין בשרית שאינה בת יומה על קרש חיתוך שנחתך עליו בשר קר לפני פחות מ24 שעות.
א- הבצל בחזקת בשרי?
ב- המחבת נעשה בשרי?
ג- איך אפשר להכשיר את המחבת לפרווה?
תודה
תשובה:
שלום רב
הבצל בשרי לגמרי, לגבי המחבת נחלקו הדעות, לכתחילה ראוי שלא להשתמש בה לחלבי ללא הגעלה, והמיקל בכך יש לו על מי לסמוך.
מקורות:
בס’ חכמת אדם כלל מט סעי’ י דן לגבי בצל שנחתך בסכין חלבית ולאחר מכן דכו אותו במדוכה [מעבד מזון בזמנינו] והעלה שהמדוכה נעשית חלבית ואם ידוכו בה עתה בצל שנחתך בסכין בשרי הרי הוא אסור באכילה, לפי שלא שייך ההיתר של נ”ט בר נ”ט בדבר חריף, ומקורו במגן אברהם סי’ תנא ס”ק לא. אולם, באבן העוזר יו”ד סי’ צו סעי’ ג חולק ומיקל, והסומך על דבריו בדיעבד יש לו על מה לסמוך, אולם לכתחילה ודאי חובה להגעיל את המחבת.