ביטול בשישים

שאלה:

שלום הרב
הכנסתי מזלג עם שאריות רוטב חלבי לצנצנת שום כתוש ונטלתי מעט. האם השום נהיה חלבי?
(יש בצנצנת יותר משישים..) תודה רבה!!

תשובה:

שלום רב

אני מניח שהרוטב לא התערב עם הכל, אלא נמצא מעט למעלה, וממילא אין כאן ביטול בשישים. אבל אם התערב עם הכל אכן החלב בטל.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש מחמירים שלא לאכול עם דגים גם בשר שכבר בטל בשישים, משום ש”חמירא סכנתא מאיסורא”, כמבואר בט”ז יו”ד סי’ קטז ס”ק ב בשם המהרי”ל שהיה מגדולי אשכנז בתקופת הראשונים, ורבים ממנהגי קהילות אשכנז מיוסדים על דבריו. [וראה שם בפתחי תשובה ובדרכי תשובה, שיש שהחמירו אף על בליעות של בשר! ולכן נהגו ליחד כלי מיוחד לבישול דגים, אולם רוב העולם נוהג להקל בדבר]. אלא שרבים נהגו בזה כדברי הש”ך שם שביטול בשישים מועיל גם בתערובת בשר ודגים כמבואר בפתחי תשובה שם, ונהגו לסמוך על דבריהם כאשר יש בכך כבוד שבת או מצוה אחרת, כמבואר בשו”ת דברי מלכיאל ח”ב סי’ נג, ושו”ת דובב מישרים ח”א סי’ לט ועוד.