תבשיל שהתבשל בכלי שהתבשל בו קנטיות

שאלה:

האם מותר לאשכנזי לאכול תבשיל שהתבשל בכלי שהתבשל בו קטניות?

תשובה:

שלום רב,

בדיעבד לא אוסרים את התבשיל שהתבשל בסיר של קטניות. אולם לכתחילה לא ברור כלל שמותר להתשמש בכלים אלו, והמיקל להשתמש בכלים אלו כשלא באו בהם קטניות ב24 שעות האחרונות יש לו על מי לסמוך. בתוך 24 שעות יש להחמיר. בדיעבד, גם אם השתמשו בכלים לקטניות בתוך 24 שעות יש מקום להקל לאכול מהתבשיל.

מקורות:

ברמ”א בסי’ תנ”ג סעיף א’ כתב שאם נפלו קטניות בתוך התבשיל אין אוסרים את התבשיל בדיעבד כשזה מתבטל ברוב, אך כל זה לענין דיעבד, ולכתחילה אין לסמוך על ביטולים גם לענין קטניות ויש להגעיל כלים שבישלו בהם קטניות, ובהליכות שלמה פרק ד’ הערה 102 מובא שהגרש”ז אוירבך זצ”ל התיר להשתמש בכלים שבישלו בהם ספק קטניות לאחר מעת לעת ובגלל שהיו כלים רבים והיה הפסד גדול גם בלי הגעלה, ולכן לכתחילה אין משתמשים בכלים שבישלו בהם קטניות למי שאינו נוהג לאכול קטניות. אמנם בכף החיים תנג,כז כתב שאפשר לכתחילה לבשל בכלים אלו לאחר שעברו כ”ד שעות והטעם נפגם ואין לגזור אטו בני יומן כיון שאף בני יומן מותרים בדיעבד. על ההיתר בדיעבד,ראה שו”ת זרע אמת ח”ג סי’ מח, מהרלנ”ח סי’ קכא.