הפרדת זוג גרביים חדשות המחוברות בחוט

שאלה:

שלום וכמעט פסח שמח :)
יש לי שלוש שאלות בנושאים שונים:
1. למדתי לא מזמן שאסור לעשות מלאכה לאחר שעת מנחה קטנה ביום שישי . האם הכנת תכשיטים מחרוזים נכללת במלאכות האסורות בזמן זה ?
2. גרביים חדשות שתפוסות בפלסטיק כך שלא ניתן להשתמש בהן ללא קריעת הפלסטיק, האם מותר לקרוע את הפלסטיק בשבת?
3. בעניין גזל- הייתי בחנות בגדים מסויימת ומדדתי בגד ופתאום ראיתי שאחד הכפתורים עף מהבגד לרצפה . כשהסתכלתי על הבגד לא היה נראה שאני קרעתי את זה אלא שהחוט יצא מהמקום עוד קודם לכן והכפתור פשוט יצא כשלבשתי את הבגד.
בפועל לא עשיתי עם הבגד כלום אלא השארתי אותו שם . האם עברתי על גזל ? אם כן ,מה עלי לעשות כעת ?
תודה מראש והמשך יום נפלא .

תשובה:

שלום רב

  1. ודאי זו מלאכה, אלא שהאיסור הוא רק על מלאכה בקביעות, חד פעמי מותר, וראה כאן מקורות דין זה.
  2. יש להמנע מלחתוך חוט זה, כיון שיש לצדד שהוא נחשב כתופר את שתי הגרביים יחד [בשונה מתוית סתם שמחוברת לבגד שמותר להסירה] ראה פרטי דין זה בארחות שבת ח"א פרק יא סעיף יד. וראה שם שמצד עצם קריעת החוט אין חשש, כי אין איסור קורע בחוט.
  3. אין כאן גזל כיון שלא ירד בשוויו של הבגד, אולם היה עליך לספר למוכר שיתקן זאת לפני שמחזיר למקומו. אם נראה לך שהכפתור אבד מחמת כן, אולי יש להחמיר לשלם את שוויו של הכפתור.

יום נעים.