חג באמצע שלושים ימי האבל

שאלה:

אחות בעלי נפטרה לפני שבוע. אתמול 3.4.17 יצאנו משבעה. היות ומדובר בחודש ניסן, כל אחד מציע לפעול אחרת.
רב אחד אומר שערב החג מבטל את השלושים. למנוחה 3 בנות, 4 אחים ואחות.
לגברים האחים הודיעו להוריד זקנם ערב החג ובכך סיימו את השלושים.
אומרים לא לעלות לבית העלמין בחודש ניסן.
אחד אומר שהשלושים מסתיימים בערב החג, השני טוען ששלושים זה שלושים וגילוי מצבה יהיה ביום השלושים.
אחת הבנות של המנוחה גרה בארה"ב וטסה הלילה לביתה ומעוניינת לחזור לשלושים במידה ויהיה, ולא יודעים בדיוק מה נכון לעשות.
נשמח לקבל תשובה בהקדם. תודה וחג חירות שמח.

תשובה:

שלום רב

מן השמים תנוחמו ולא תדעו צער.

צדק הרב שאמר שאבלות השלושים מסתיימת בערב החג, לאחי המנוחה מותר לגלח את הזקן בערב החג, אך לא לבניה, שכן הבנים מחוייבים באבלות עד שיגערו בהם ולא די בשלושים לבד, ולכן החג לא מבטל מהם את האבלות לגבי הגילוח. שאר הנהגות האבלות ששייכות לשלושים ימי האבל בטלים גם לגבי הבנים ונשאר רק הדינים הנוהגים בשנה כולה.

אולם כל מה שנוגע לכבוד המת, העלייה לקבר ולימוד המשניות וכו' וכו', נוהגים כרגיל שלושים יום לאחר הפטירה, כך הובא בס' נחלת שבעה וכדבריו פסק בשו"ת יביע אומר בכמה מקומות.

בשורות טובות.