כמה שכר טירחה מותר לאוסף כסף לקחת

שאלה:

מהו המחיר שמותר לשד״ר של  מוסד שלו לקחת עבור שכר טרחו?

תשובה:

האוסף עבור מוסד כסף מותר לו לקחת שכר טירחה כמו פועל העובד במלאכה אף שהתורמים נתנו את כספם לצדקה עבור החזקת המוסד, חלק מצורכי המוסד הוא שיאספו עבורו כסף ומכיון שלא ימצאו אנשים שיעבדו בחינם צריך לשלם להם שכר אולם השכר צריך להיות מבוסס על קושי העבודה ועל סכום העבודה דהיינו אם אוסף בבת אחת סכום גדול לא מסבר שהתורם מסכים שינתן לשד"ר חלק נכבד מהסכום עבור עבודתו, מאידך אם הטרחה של איסוף הכסף היא מרובה והסכום מועט מסבר שמגיע לשד"ר אחוז גבוה יותר.

כלל הדבר צריך לאמוד שהאחוזים שיקבל השד"ר יהיה ביחס למקובל שמשלמים לאוספים כסף עובר מוסדות.  שמעתי מהגאון הרב יוסף פליישמן שליט"א ששאל את מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל כמה כסף מותר לשד"ר לקחת וענה לו שיקח כמה שפחות עמלה.

הרבנים המשיבים : ר' אשר דזימיטרובסקי, הרב אברהם בוטרמן ור' גבריאל לומברד