טעות של הבנק האם מותר למשוך את הכסף מהבנק

שאלה:

קיבל הודעה ממקום מישרתו שהוא לא הפקיד לחשבונו ש״ק משכורת בשנת 2015, והכסף נמצא עדין בחשבון  החברה, וידוע לו שהוא כן הפקיד, ורק כנראה שהבנק טעה ולא הוציא את הכסף מחשבון החברה, האם מותר לו לקחת את זה?

תשובה:

כסף המופקד בבנק אינו פיקדון כלשון בני אדם אלא המפקיד מלוה  לבנק, וכשמושך כסף פורע לו הבנק את חובו. ואף שרשום בבנק כסף על שם החברה אינו פיקדון, אלא הוא רשום שהבנק חייב לחברה כסף[1] ואם האמת שאין הבנק חייב לחברה כסף אינו יכול להוציא מהבנק ממון שאינו חייב בו, ואם כן התובע את הבנק לפרוע לו שלא כדין הרי המושך מערים להוציא מהבנק ממון שלא כדין והוא גוזל את הבנק. ואף אם הבנק הוא גויים הרי מבואר בחו"מ שמח' סעיף ב' שאסור לגזול גוי. ועי' נתיבות ביאורים סימן קל' ס"ק א' חוב שנפרע ובא לגבות מגוי הוה גזל גמור, ואינו הפקעת הלוואתו.

ואם כבר משך את הכסף מהבנק והבנק הוא של גויים אינו חייב להשיב כדין הפקעת הלואתו שמותרת.[2] אלא שיש לעיין אם יש בעלי מניות יהודים האם בעלי מניות הם נחשבים לבעלים על הבנק ואסור להפקיע את הלואתם.

[1] ואף אם עשו היתר עיסקא שמחצה פיקדון אינו ממון בעין המופקד ועל כל שפרע הבנק נפרע החוב.

[2] כמבואר חו"מ שמח' סעיף ב'

הרבנים המשיבים : ר' אשר דזימיטרובסקי, הרב אברהם בוטרמן ור' גבריאל לומברד