האם מותר להעסיק פועל יהודי בשבת.

שאלה:

יש לו פועל שעובד אצלו גם בשבת שאמר לו במשך השבוע שהוא יהודי במסל״ת, וכשאמר לו שא"כ יחליפו ליום אחר במקום שבת, חזר ואמר לו, שהוא בירר ואין אביו יהודי רק אמו" האם מותר לתת לו להמשיך לעבוד בשבת [ספיה]?

 תשובה:

כיון שהעובד שלו יהודי על ההלכה אסור לו לתת לו לעבוד ועובר בלפני עיוור, כל המסייע לישראל לעבור על איסור  עובר בלפני עיוור. וכיון שנותן עבודה לפועל ישראל ביום השבת הרי מסייע בידו לעבור על איסור תורה. וכמבואר בב"מ עה' ב' המלוה והלוה והעדים והערב עוברים [להלוואה ברבית] בלפני עיור.[1]

[1]  ואלו עוברין בלא תעשה: המלוה והלוה והערב והעדים, וחכמים אומרים: אף הסופר, עוברים משום לא תתן ומשום אל תקח מאתו, ומשום לא תהיה לו כנושה, ומשום לא תשימון עליו נשך, ומשום ולפני עור לא תתן מכשול ויראת מאלהיך אני ה'. וכמבואר ברמב"ם מלוה ולוה פרק ד' הלכה ב'.

הרבנים המשיבים : ר' אשר דזימיטרובסקי, הרב אברהם בוטרמן ור' גבריאל לומברד