מה עושים היום באופן שלא משביעים שבועת היסת

שאלה:

המלווה את חברו בעדים בלא קניין ובלא שטר נאמר לומר פרעתי שלא בעדים (ש"ע ח"מ ע) ובלבד שישבע שבועת היסת. מה הדין בימנו שלא נשבעים האם נאמן לומר פרעתי בלא שבועה ?

תשובה:

שלום רב,

מלווה על פה נאמן לטעון פרעתי. אכן לא משביעים היום שבועות וגם לא שבועת היסת. ראה בשו"ת דברי מלכיאל ח”ב קלג שהרחיב בנושא שאין משביעים היום וכנגד השבועה מפשרים לי ראות עיני הדיין. כמובן שכאן יש הבדל גדול אם מדובר על שבועה שבלי השבועה הוא חייב או שלא כמו בשבועת היסת.