ברכת האילנות על שני אילנות או אילן אחד / מאותו זן או משני זנים

שאלה:

האם יש עדיפות בברכת האילנות לשני סוגים שונים של עצים והאם מותר בכלל לעשות ברכת האילנות על שני עצים מאותו זן?

תשובה:

שלום רב,

אפשר לברך ברכת האילנות גם על שני אילנות מאותו זן. אכן יש הידור לברך ברכת האילנות על שני אילנות. אבל ודאי שניתן לברך גם על אילן אחד. (בהקשר לזה כדאי להביא כאן מה שראיתי בספר חכו ממתקים ח"א עמ' ג' מהנהגת הגרש"ז אוירבך זצ"ל שפעם אחת בימי ניסן פנה הגרש"ז לברך ברכת האילנות ליד אחת החצרות בשכונת שערי חסד. ראה אותו אחד העוברים ושבים הפנה את תשומת לבו שבהמשך הרחוב ישנה חצר שבה צומחים שני אילנות שיש בזה יתר הידור וכדאי לברך שם וכפי שאכן נהג הגרש"ז בדרך כלל לברך על שני אילנות. השיב לו הגרש"ז בנועם האינך רואה את האלמנה הניצבת בחלון הבית ומצפה שיבואו לברך דווקא בחצר גינת ביתה זהו הידור המצווה שלי).

מקורות:

ראה בשו"ת אור לציון ח"ג עמוד סו שקיבץ את דעת הפוסקים שעדיף לברך על שני אילנות.