איסור בל תלין בשכירות בתים

שאלה:

האם מחובתי כשוכר דירה להזדרז לשלם את תשלום שכירות הבית ביום הפירעון. האם יש איסור בל תלין וביומו תתן שכרו בשכירות דירה?

תשובה:

חייב לשלם בזמן. עבר הזמן ולא שילם יש צדדים שעובר באיסור בל תלין ובימו תתן שכרו.

מקורות: המחבר (שלט, א) פסק שאין איסור בל תלין בתשלום קרקע. ובשער משפט (ס"ק א והובא בפת"ש) הביא את הרס"ג וספר יראים שהביאו את דברי התורת כהנים שיש איסור בל תלין. וכן בהגהות הגר"א הניח את דברי המחבר בצ"ע. נמצא שעיקר דינו של המחבר שנוי במחלוקת.

גם בדברי המחבר שפטר תשלום קרקע כתב הקצות כתב שבתים יש שיטות שדינם כמטלטלים, כדין תלוש ולבסוף חברו שיש מחלוקת האם דינם כמטלטלים (רמ"א סימן צה). ולגבי איסור צריך לחוש לשיטות אלו.

גם במקום שאין איסור בל תלין אבל לכאורה יש איסור בל תשהה כמש"כ (משלי ג, כח) "אל תאמר לרעך לך ושוב ומחר אתן לך ויש אתך". איסור זה נאמר בגמרא על מעכב שכר שכיר כשאין איסור בל תלין, ולכאורה ה"ה בכל עיכוב תשלום – תשלום שכירות וכדו'.

הרבנים המשיבים: הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי