קידוש והבדלה על הכוס – כיצד?

שאלה:

שלום כבוד הרב יש לי מספר שאלות
1.אם במוצאי שבת אמרתי את המילים "ברוך המבדיל בין קודש לחול" האם יהיה מותר לי להשתמש בחשמל לפני שאני עושה הבדלה?
2.בהבדלה אם אני מברך על היין האם אני חייב לשתות ישר מהכוס או שאני צריך לחכות עד שאני מסיים את ברכת המבדיל בין קודש לחול כדי שאני יוכל לשתות?
3.בערב שישי מתי צריך לשתות מהיין אחרי שמברכים בורא פרי הגפן?
או אחרי מברכים את כל הברכות שיש לפני הנטילת ידיים

תשובה:

שלום רב

  1. אכן, כדי להיות מותר במלאכה מספיק לומר ברוך המבדיל בין קודש לחול, ויש מהדרים לומר את כל נוסח הברכה בלי שם ומלכות: "ברוך המבדיל בין קודש לחול בין אור לחושך בין ישראל לעמים, ברוך המבדיל בין קודש לחול". אבל אין לאכול לפני הבדלה על הכוס.
  2. צריך לחכות עד הסוף, העיקר הוא שברכת ההבדלה תאמר על כוס יין, אם תשתה קודם בעצם הפסדת את עיקר הענין…
  3. כנ"ל, בגמר הקידוש שותים. הברכה של הגפן אינה העיקר, העיקר הוא לומר את הקידוש על היין, ומברכים הגפן כדי שניתן יהיה לשתות את הכוס [יש אומרים שגם הגפן הוא חלק מהקידוש וכך הוא לדינא, אבל ודאי העיקר הוא שברכת הקידוש תאמר על הכוס].