מעשר מפיצויים

שאלה:

שלום אני עתיד לקבל פיצוי עבור פציעה שהיא נכות מתאונת דרכים חד פעמי האם עליי לעשר ממנו

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני, כל רווח כספי שבא לאדם חייב במעשר. תשלום מביטוח אינו נחשב ככיסוי הוצאות אלא כעין עסק שאתה עושה אם חברת הביטוח שאם יארע דבר מה יתנו לך כסף. באותה מידה ניתן היה לסכם איתם שאם ירד גשם ביום פלוני ישלמו לך.. כך שזה עדיין מוגדר רווח כספי. אלא שהוראת הגר”נ קרליץ היא, שאם מדובר בפיצוי מביטוח שאתה משלם כל חודש, אם הפרשת על הכספים האלו ששילמת לביטוח מעשר במשך השנים, אתה רשאי לנכות את כל תשלומי הביטוח מהרווח שהגיע לך עכשיו, כדין ניכוי הוצאות. למשל אם שילמת שלושים אלף שקל לביטוח וקיבלת כרגע ארבעים, יש להפריש רק אלף שקלים.

אולם, במקרה שהנזק אירע עקב רשלנות על ידי רופא מטפל או בעל בית שהניח נזק וכדומה שיש מקום לחייב את בעל הבית בתשלומי הנזק אלא שחברתץ הביטוח משלמת זאת עבורו, אין חיוב לשלם מעשרות כיון שהוצאתם את אותו סכום לצרכי הטיפול. מה שמעבר להוצאות שלכם יש לעשר.