פסיקת ההלכה

שאלה:

שלום לרבנים 1אם מרן הוא מרא דאתרא איזה כובד משקל יש פוסקים להלכה ולמעשה ובכלל מה מעמדם של הפוסקים כגון הערוך השולחן? 2אם אדם למד סוגיא והגיע למסקנה שונה מגדולי ישראל האם יכול לפסוק ככה? ואם כן מה יחס יש לפסיקי גדולי ישראל אם כול אחד יכול לפסוק לעצמו אז מה גם יחס של אותם חכמים שלומדים תסוגיא לבד? תודה רבה!

תשובה:

שלום רב

הקבלה הכביכול מוחלטת של הוראות השו"ע היא רק בקהילות הספרדים, בני אשכנז דוקא נוקטים בדרך כלל כפסקי הרמ"א ואחרים, הערוך השלחן היה מגדולי פוסקי האשכנזים בדור שלפני מלחמת העולם הראשונה, הוא בדרך כלל לא יחלוק על פוסקי אשכנז הקדומים אלא יותר מכריע ביניהם ומסכם את הדינים בקצרה.

אדם צנוע מבין שההבנה שלו רחוקה מאוד מהבנתם של גדולי הפוסקים, ולכן אם יצא לו אחרת, סימן שטעה באיזה מקום בדרך.. גם גדולי הפוסקים בזמנינו אינם חולקים על הפוסקים מהדורות הקדומים, אלא רק מתאימים ודנים במציאות המתהווה על פי פסיקתם של הקודמים בהקשרים דומים ומשתנים.

הצטרף לדיון

תגובה 1