הספר קול התור

שאלה:

לכבוד הרב העונה שליט"א

הספר "קול התור" המיוחס לרבי הלל ריבלין משקלוב, האם זה ספר שמותר ללמוד בו?

שמעתי שייתכן שגדולי הדור אוסרים ללמוד בו מכיוון שנכנסו בו מסורות שאינן מדויקות שלא באו מהרב המחבר. האם זה נכון?

אשמח לדעת בפירוט מי גדולי הדור שאוסרים (אם בכלל) או מי מגדולי הדור שמתירים (אם בכלל) וכן מה להלכה?

ומי היה רבי הלל ריבלין משקלוב? אם אפשר כמה מילים עליו.

תודה רבה על המענה

תשובה:

שלום רב

הפלגת בדבריך… אין כל איסור ללמוד בספר זה, לכל הדעות הוא ספר חשוב מאוד וראוי, שנכתב על ידי רבי הלל משקלוב שהיה מתלמידי תלמידיו של הגר"א. אלא שכאן יש ויכוח, האם כל הנכתב בספר הוא אכן מדברי הגר"א והכל על פיו, או שיש מהדברים שהם מדברי המחבר או רבותיו [הרבה דברים הביא מאביו רבי בנימין ועוד], וממילא יש להם משקל אחר לגמרי. לכן אפשר בהחלט ללמוד בספר, אך לדעת שאם רואים שם משהו חדשני וחריג לא בהכרח שהוא מדברי הגר"א.