היתה עם אדם שגדל כיהודי ואח"כ עבר גיור לחומרא – האם היא כשרה לכהן?

שאלה:

שלום בקשר לעניין ״ראויה לכהן ״
האם מישהי הייתה לפני כן עם גבר , שידע כל החיים שהוא יהודי וישראלי
ושהתחיל לחזור בתשובה- היה ספיקא אצל סבתא שלו מצד האמא – שהאם היא יהודיה ולכן עבר גיור לחומרא – כלומר טבילה במקווה .

האם לאותה בחורה שלא ידעה על עברו של הגבר והייתה בידיעה שהוא יהודי
האם היא ראויה לכהן בכל זאת ?

תשובה:

שלום רב,

בהנחה שהאיש לא היה יהודי לפני הגיור לחומרא שעשה, ברור שהאישה אסורה לכהונה. העובדה שהאיש לא ידע שהוא אינו יהודי או שהיא לא ידעה על כך, אינה מתירה אותה לכהונה. כך שהשאלה היא בעצם האם האיש היה יהודי או לא. לשאלה זו אני מניח שאין תשובה ברורה. לכן עשו לו גיור לחומרא.

ובכל אופן, צריכים לדעת מדוע עשו לו לחומרא, אם זה רק "לחומרא" ודאי שהאישה לא נאסרה לכהונה. ואם זה מחמת שבאמת על ספק ביהדותו, (ולא יותר מספק), גם אז נראה שהאישה כשרה לכהונה.

כך רואים מסוגיית הגמרא בכתובות יד,א לגבי אלמנת עיסה שהיא בעצם אישה שנישאה לספק חלל והתאלמנה ועכשיו השאלה היא האם היא כשרה לכהונה או לא, והדין הוא שהיא כשרה לכהונה משום שיש לה חזקת כשרות שהיא נשארה כשרה לכהונה. למרות שהבחור שבגינה יש ספק אודותיה, מעולם לא נקבע שהוא אינה חלל. להיפך הוא נשאר בספיקו למרות שהיא כשרה לכהונה מחמת החזקה שלה. ראה שם בתוס' ד"ה אלמנת עיסה ובבית יעקב שם.