מזיגת מים בכוס של קידוש

שאלה:

האם מוזגים את היין בשלוש טיפות גם בקידוש של הבוקר?

תשובה:

שלום רב

לא מצאתי שהובא ענין זה גם לגבי הבוקר.

לגבי הלילה, יש בכך ענין על פי קבלה, ונהגו בכך הספרדים. ניתן להוסיף מהברז או מכלי אחר.

מקורות:

בשו”ת רב פעלים ח”ב חאו”ח סימן מ”ה נשאל, מהו הטעם למזיגת הכוס בשלוש טיפות מים והשיב שדבר זה כתוב בספר מעבר יבזק ולא ביאר הטעם, אולם ידוע בסוד המזיגה על פי קבלה שצריך לכוין המוזג את היין למתקו במים, שהוא מספר שלושה שמות י”ה במילוי ההי”ן שעולים מספר תשעה יודי”ן דע”ב ס”ג מ”ה ב”ן וכמפורש כוונה זו בדברי רבינו האר”י ז”ל וגם בסידור רבינו הרש”ש ז”ל. נמצא סוד הכוונה של המים שמוזג בהם היין היא בשלוש פעמים יו”ד ה”ה שעולים מספר מים, ולכן ראוי לעשות את המזיגה ג’ פעמים זה אחר זה, וכ”כ בספרו בן איש חי שנה שניה פרשת בראשית סעיף כ”ט. וראה שם שכתב, שלאחר שיאחוז את הכוס ביד ימין, ימזוג את הכוס ע”י מי שהגיש לו את הכוס וכ”כ כף החיים בסימן רע”א ס”ק נ”ה.