לבקש מגבאי צדקה עבור אחרים כשכוונתי לעצמי

שאלה:

אני אב למשפחה ברכה ואין לי כסף לצורכי החג יש לי קרוב גבאי צדקה אך לא נעים לי לבקש בשבילי האם מותר לומר לו שאני אוסף למישהו אחר

תשובה:

שלום רב,

מותר לך למר לו כך, ממילא אתה אכן מבקש צדקה עבור אחרים – עבור בני משפחתך, נכון שאתה אחראי לפרנסם, אבל בהחלט זה נכלל בעובדה שאתה אוסף עבור מישהו אחר. וגם בלי זה יש מקום לומר שמותר לומר כך. הגדרת איסור שקר מבואר בפוסקים שהיא מדה רעה ואינה הכרח אי אמירת אמת. לכן לפעמים מותר לשנות מהאמת אם זה לצרכי שלום וכד' מאחר שבאופן הזה אין זה בלל גדרי האיסור. ואם כך, יש מקום לומר שגם במקרה הזה, הינך משנה מהאמת לא כדי לרמות את האחר משום שהוא ממילא לא משנה לו מי הנזקק, אלא מפני שלא נעים לך לומר לו שאתה רוצה לעצמך, ואם כך, יתכן מלבד מה שאמרנו בתחילה אין זה נכלל באיסור שקר.