טבעת נישואין שנרכשה בהקפה

שאלה:

לשיטת הספרדים,
1. האם הקידושין חלים במידה והכתובה היתה פסולה?
2. מה הדין במידה והחתן קנה את הטבעת דרך הרב.
הרב ביקש ממישהו לקנות את הטבעת, הלה העביר את הטבעת לרב והחתן שילם לרב לפני הקידושין. מה הדין במידה והרב לא שילם לזה שרכש את הטבעת? האם החתן יצא ידי חובה כל עוד הוא בעצמו שילם שים כבר לרב עבור הטבעת?

תשובה:

שלום רב,

1. כן. הקידושין חלים גם באופן שהכתובה פסולה, אלא שאם אכן היא פסולה אסור לשהות עם אשתו עד שיכתוב לה כתובה חדשה (אם גם אין העתק כשר ברבנות).

2. אין כל פגם כלשהו בקידושין הללו. אין חובה על החתן לגשת לחנות לרכוש טבעת. הוא יכול לשלוח שליח, או שמישהו אחר יקנה עבורו והוא יקנה את זה עבור החתן. במקרה זה אפילו שהחתן לא שילם ברב עבור הטבעת ברור שהרב נתן לו את זה בנתינה גמורה (על דעת שישלם לו אח"כ), ואין כל בעיה בקידושין. אולם אם גם אח"כ עבר הרבה זמן ולא שילם לרב על הטבעת יש לעיין תוקפם של הקידושין (ראה נתיבות חו"מ סי' קצ סק"ז, ותורת גיטין סי' קכ סק"ה).