תיקון מרזב חיצוני שעובר במרפסת בבנין משותף

שאלה:

בס"ד
לכבוד הרב שלום רב!
עיינתי בכמה שאלות ותשובות ולא מצאתי תשובה לבעיה שלי ,שאלתי היא:
אני מתגוררת בבנין משותף בדירת גן קרקע. מעלי עוד 3 קומות במרפסות מדורגות. ז"א המרפסת של הדיירים מעלי הם מעל חלק שטח הסלון ופינת חדר השינה.
המרזב החיצוני לניקוז המי הגשמים של המרפסת גובל בקיר החיצוני של החדר . הצינור מפוצץ וסדוק בתוך הקיר
לפני כשנתיים נוצרה רטיבות חזקה בפינת החדר, נזק שהמים מחלחלים עד המרצפות ברצפה.
הבאנו אנשי מקצוע לבדיקה,גם מטעם הביטוחים של כל דייר והם אמרו שזה שייך לבנין לרכוש המשותף
ועד הבית מודע לבעיה אבל לא מוכנים לשאת בהוצאות
זה כמה חודשים שאינני משלמת את כספי הועד בטענה שבכספים אלו אנו נתקן את המרזב ואת הרטיבות שאני סופגת בגופי.
שאלתי מי אחראי לתיקון המרזב והנזק שנוצר בחדרי? מי אמור לשאת בהוצאות ?
תודה

תשובה:

שלום רב,

ועד הבית חייב לשאת בהוצאות ולתקן את המרזב.

למרות שמדובר במי גשמים על פי דין אפשר  שיש על העליונים חובה לתקן (שהרי מרזב זה משמש אותם), כפי שמבואר בשו"ת הרשב"א ח"ג  סי' קפ"א, הביאו הרמ"א סי' קנג סעי' ט. ועל אף שדנו האחרונים שהריב"ש סי' תקי"ז חולק והביאו הרמ"א סי' קנה סעי' ד', מאחר שבנ"ד הנזק מגיע מהמרזב שהותקן לצורך העליון והוא מביא את המים עד למקום הנזק החובה עליהם לתקן, ראה שי למורא סי' קנג ס"כ.

אלא שהיום הולכים אחר המנהג  שהרי על דעת כן השתתפו. ולמיטב ידיעתי המנהג הוא שאם המרזב משמש את רוב דיירי הבנין על וועד הבית לתקן ואם לא על כל מי שהמרזב משמש לו לניקוז לתקן.