מי כתב את כותרות השולחן ערוך

שאלה:

עיין בשו"ע אה"ע פו. הכותרת היא: "שלא לקבל פקדונות מנשים עבדים וקטנים ובו ב' סעיפים"

ועיין שם שכתב דיני פיקדון אשה והשמיט דיני עבדים וקטנים וצ"ע ופלא שלא מצאתי מי שהעיר בזה.

החותם בכבוד רב,

שמואל דוד

תשובה:

שלום רב,

ברור שהטעות היא בכותרת, והשאלה היא כמובן על הכותרת מדוע היא אינה מתאימה לתוכן. ראה בספר זכר לאברהם תש"ס – תשס"א שם בעמוד קיא הביא הרב אוסטליץ מדברי הש"ך בחו"מ סי' שפו סק"ד שכותרות של השו"ע גם נכתבו ע"י הבית יוסף, ואילו בשו"ת שמש צדקה או"ח סי' כג כתב בשם הדבר שמואל שקבלה בידו שהכותרות לא נכתבו ע"י הבית יוסף, אלא ע"י המסדרים והמדפיסים. והנ"ל שלח את השאלה לכמה רבנים, והביא שם את תשובותיהם. לדוגמא, ראה את תשובת הגר"ש וואזנר זצ"ל: בעצם הספק אם הכותרות הם מרבינו בעל השו"ע עצמו כבר עלה הספק בלבי כמה פעמים כי רואים שלא כל פעם מתאים הכותרת למה שמבואר בפנים השו"ע עכ"פ אין לבנות הלכה על דיוק הכותרת לבד ולולא דמסתפינא גם אם תמצא לומר שהוא מרבינו עצמו ודאי דאין ספק ששלטו ידיים בכותרות אלה לפעמים".

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. ראה גם יו"ד סימן כ"ז -שלא לחתוך אבר מהבהמה בעודה מפרכסת, וכבר כתב בתב"ש שם שאין שום איסור בזה
    וכן ביו"ד סימן מ"ה מדין אם ניטל השליה -ולא מדובר שם על שליה