מתי יש לאדם למנוע את עצמו לבוא לידי עניות?

שאלה:

שלום להרב,

כך שאל שכן: מי שלומד כל היום אם יהיה לו כמה בנים ומצב כלכלי יהיה קצת קשה אע"פ שהאשה עובדת, כיון שאין אדם להביא את עצמו לעניות רוצה לדעת מתי יש לו להחליט מה לעשות כדי שזה לא יקרה לו? והסביר שמתכוון ללמוד בבוקר מקודם מאוד עד צהריים ואם יהיה דחוק ויעשה משהו לפרנסה ויחזור ללמוד אחרי עהודה בסוף צהריים ולילה.

מ"מ הבנתי משאלתו שרוצה לדעת האם יש לו להכין עצמו קשה עוד יכול לפרנס האשה וכמה ילדים אע"פ שאולי מי יודע אם יהיה להם עוד ילדים ולפחות משלמים החשבונות או אפשר לו להמתין אם אשתו מסכימה עד שיולד הבן (או בת שביעי) שאז יהיה קשה להם ואצ"ל לעתיד גבי חשבונות בית ספר והכל הנצטרך להם.

אשמח לשמוע חות דעת על זה.

ברכה והצלחה

תשובה:

שלום רב

לא הבנתי בדיוק את הסיטואציה. באופן כללי כל עוד הוא מסתדר ויש להם את מה שצריכים, ודאי ישב וילמד בהתמדה וישליך על ה' יהבו. ברגע שירגישו שהמצב נעשה דחוק ויש צורך בהכנסה נוספת, יחשוב מה לעשות כדי לספק את צרכי ביתו תוך מינימום פגיעה בלימודו.

בהצלחה רבה.