תיווך דירה ללא מעקה

שאלה:

שלום לכבוד הרבנים,
שאלתי בבקשה היא: אם אני עוסקת בתיווך ויש לי בעיסקה דירה שיש שם מרפסת גג ללא מעקה (ואני למדתי שחובה להתקין מעקה) אז, 1 האם מותר לי בכלל לעסוק בתיווך של דירה כזאת? האם אני צריכה לומר לבעל הדירה שחובה עליו להתקין מעקה? האם אפשר במקום זאת לחייב את הקונה או השוכר? האם יש גם הבדל אם זו דירה למכירה או דירה להשכרה?
2 אשמח להמלצה על ספרים מומלצים שעוסקים בכל ההלכות שחשוב שמי שעוסק בתיווך ילמד אותן

תודה רבה ותבורכו

תשובה:

פורים שמח!

ברור שאת יכולה לעסוק במכירת או השכרת המבנה. אין כל קשר בין המכירה לבין העובדה שאין בו מעקה. אבל גג שעולים ומשתמשים בו חייב במעקה מדאורייתא. החובה הזו מוטלת על בעל הנכס. היום זה המוכר, מחר זה הקונה, אין כל הבדל אם הוא קונה את המבנה בלי גג או לא. לגבי חובת השוכר במצוות מעקה, בפשטות החובה היא גם עליו מאחר שהוא גר ומשתמש במבנה. אולם יש לדעת שבספר מנחת חינוך (מצוה תקמו) כתב שחובת השוכר במעקה הוא מדרבנן.

לגבי ספר מתאים, ישנם כמה ספרים העוסקים בהלכות אלו, צריכים לגשת לחנות ספרים ולשאול מה מוכרים היום (אני מניח שלא כל הספרים שעוסקים בתחום עמודים היום למכירה).

בהצלחה!