עמלה בצורת אחוזים למתרים עבור כולל

שאלה:

אם אני אוסף כסף לכולל והראש כולל אומר לי קח 40 אחוז האם מותר

תשובה:

שלום רב,

יש לסכם מראש על משכורת עבור המתרים. ניתן לסכם גם על אחוזים. אבל זה חייב להיות סביב המשכורת הראויה עבור עבודה זו.

יש אנשים שחושבים שמותר למתרים לקחת עד 49%, וטעות היא בידם.  ראה בקובץ הישר והטוב (כרך י”ב עמוד כה) שכתב הגאון רבי מנחם מנדל שפרן שליט”א דברים ברורים בנושא: “עלינו להתייחס לשמועה האמורה שמותר לכל אספן לקחת אחוז מסך תרומות בצורה שונה שלעולם שכר האיסוף צריך למדוד ולשער בכל מקרה לגופו של ענין כמתבאר לעיל לפי כמות הזמן והמאמץ שנדרש האספן להשקיע בעבודתו והמוניטין הקיימים למוסד שלשמו הוא אוסף ההוראה רק אומרת שאפילו במקום ששיווי עבודתו של האספן מגיעה לאחוזים גבוהים מסך התרומות כל עוד שרוב הכסף נשאר בקופת הצדקה יש לעמלה זו הצדקה עפ”י דין אבל אם יטול לעצמו מחצית מהרווחים ולא יישאר לצרכי הצדקה והנהנים ממנה יותר ממחצית הכסף אין הדבר ראוי וכאמור”.

עוד הוסיף שם דבר שראוי לדעת, ושייך גם במקרה זה: “בענין זה יש להוסיף שאף שמקובל בזמנינו לקחת שכר עבור איסוף תרומות כל זה שאוסף למוסדות צדקה וחסד או לישיבות ומוסדות חינוך אבל עבור איסוף לצרכי זקקים מסוימים כחתן יתום או משפחה שנקלעה לקשיים או לחולה שצריך כסף לרפואתו וכדו’ אין מקובל לקחת כלל שכר אלא עושים ומעשים לשם שמים שלא ע”מ לקבל פרס ואלו שגם את זה עושים קרדום לחפור בה משנים מדעת הנותנים וגורמים שאנשים ימנעו וינעלו דלת בפני גבאי צדקה אחרים וגורמים שם רע למתעסקים לש”ש ועתידים ליחן את הדין והם בכלל האנשים שאינם מהוגנים שהזכירו חז”ל לענין זה”.