הגבהת ספר תורה שלא במקום הקריאה

שאלה:

בס"ד
בבית הכנסת בתפלת שחרית בתענית אסתר הגביהו את הספר תורה באופן שהפרשה לא היתה במקום , האם יש להכריח לראות את מקום הפרשה ומה הטעמים בהגבהה זו ?

תשובה:

שלום רב

לכתחילה יש להראות מה שקראו באותו היום, אבל מעיקר הדין אין חיוב בכך, ויש שאף הורו, שאם בשמחת תורה שכל הספר גלול למקום אחד יש קושי בהגבהה אפשר לגוללו קודם לאמצע, ראה שערי אפרים שער י סעי' יד, וראה שלחן הטהור סי' קלד סעי' ב.

המקור להגבהה הוא כבר במסכת סופרים, ולפי שמצוה לראות את הכתב ולכרוע כלפיו.

ידוע מהאר"י שיש בכך תועלת רבה על פי סוד, וקדושת האותיות בוקעת ומתקדש בה הרואה [על פי האר"י הענין הוא דוקא בהגבהה לפני הקריאה כמנהג הספרדים וחלק מעדת החסידים, ולכאורה למנהג בני אשכנז שמגביהים אחר כך אין הארה זו, וכמבואר באר"י שבגמר הקריאה האורות מסתלקים]. ראה שער הכוונות דף מח, וכן מבואר בלשון הזוהר ויקהל דף רו.