ברכה לבטלה – ברוך שם כבוד מלכותו

שאלה:

שאלה בנושא ברכה לבטלה:
אם נזכר שברך ברכה לבטלה לאחר שעבר זמן של תוך כדי דיבור, לאחר דקה: האם ניתן לתקן הדבר? מה עליו לעשות?
האם אותו הדין בכל הוצאת שם שמים לבטלה או רק בברכה לבטלה?
האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים בדין זה?

תשובה:

שלום רב,

אומרים ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד, ובכך מכבדים ומפארים את שם ה’ וזה מהווה קצת תיקון על החילול שם ה’ שנעשה בהזכרתו לחינם. לכתחילה ודאי ראוי לאומרו מיד, וכלשון הרמב”ם (שבועות פרק יב הלכה יא) “ימהר וישבח ויפאר ויהדר לו כדי שלא יזכר לבטלה”. אולם אם לא אמר מיד, יכול גם לומר אח”כ ברוך שם וכו’

מקורות:

ראה שו”ת מנחת יצחק ח”ז סי’ ג’, וח”י סי’ יב, וראה עוד בהליכות שלמה תפילה פ”ד הערה כד.