תרתי דסתרי בזמן עלות השחר

שאלה:

בס"ד. לכל הרבנים שלום רב!
הסתפקתי למעשה מה הדין באדם שקרא קריאת שמע של ערבית אחר עלות השחר הן באונס או גם בגלל שכחה שדינו שקורא רק ק"ש בלא ברכות ותפילה. וכעת בזמן הנותר עד הזריחה הוא הרי אסור בק"ש של שחרית שלא יהיה 'תרתי', אך האם את כל הדברים עד ק"ש כגון: ברכות השחר, פסוקי דזמרה, ברכות ק"ש, מותר לו להגיד? או שאומרים גם בהם תרתי דסתרי? בתודה מראש א. האפט

תשובה:

שלום רב

השאלה לכשלעצמה נכונה, לא ראיתי מי שיעסוק בה במישרין, אבל הדוגמאות לא מדוייקות, שכן ברכות השחר ניתן בעצם לומר גם לפני עלות השחר, אחר שקם משנתו, למעט הנותן לשכוי בינה, ראה כאן בהרחבה, ובמקרה שלנו יוכל לברך גם הנותן לשכוי בינה, שכן מנהגו של עולם אינו משתנה מחמת שהוא בחר לעשות זמן זה ללילה. השאלה נכונה לגבי הנחת תפילין תקיעת שופר מילה ושאר מצוות היום. ולמעשה נראהשנדון זה תלוי במחלוקתם של הש"ך ואביו המובאת בש"ך יו"ד סי' קצו ס"ק ד, באשה שהתפללה ערבית אם יכולה לעשות הפסק טהרה, וכך הסתפק שם על עוד כמה מצוות נוספות שזמנן ביום או בלילה, עיי"ש.

יום נעים.