הלוואה לאח שטוען שהוא פרע הכל

שאלה:

שלום כבוד הרב
בעלי נתן לאחי סכום הלוואה מאוד גדול כעזרה לרכישת דירה , אחי החזיר את הכסף טיפין טיפין
לעיתים בסכומים קטנים ולעיתים סכומים גדולים
אני רשמתי כל מה שקיבלתי , אחי טוען שנתן את כל
הכסף ושלא רשמתי כשהוא נתן , הוא בעצמו לא ערך
רשימה רק זכר בראשו.מה עליי לעשות כדי להוכיח
את הדבר וכדי שנגיע להבנה, יש לו הערת אזהרה על הדירה אם לא מחזיר את כל הההלוואה, תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

ראשית ברמה ההלכתית קשה קצת לחייב אותו אם הוא טוען טענת "ברי" שהוא פרע ושילם הכל. בבית דין יתכן שניתן לשכנע אותו שבעצם יתכן שהוא אינו זוכר היטב ואז לחייב אותו, אבל כל עוד הוא טוען "ברי" שהוא שילם הכל לא ניתן לחייב אותו. אבל אני מבין שאת לא שואלת בכלל בכיוון הזה. הוא אחיך ואת רוצה לשמור איתו קשר טוב וחם גם לאחר מכן.

אני לא מכיר אותו ואיני יוד עלעמוד על טיבו. אבל אולי נסי לקורא לו או לגשת אליו לשיחה על הנושא הזה. כלומר, לא לשאול אותו באקראיות. אלא שיבין שיש כאן נושא שמציק לך באמת. ואז להציע לו את הדבר הבא: את רושמת כל פרעון הוא אינו רושם. מה לדעתך יקירי היית עושה במקרה ההפוך. שאתה המלווה ואני הלווה ואתה בטוח במאת האחוזים שלא נפרע כל ההלוואה? מה היית מרגיש? ובאופן הזה לנסות להגיע איתו להבנה כמו שני אחים אוהבים.

בהצלחה