מזוזה בביתן השומר

שאלה:

שלום הרב!
יש לנו בכניסה ליישוב ביתן שנכנס לשם שומר לשמור כל משמרת.
השטח הוא מעל 2 מטר על 2 מטר. אך לא ישנים בו (אלא אם כן השומר נרדם בשמירה).
1) האם מקום זה מחוייב במזוזה ע"פ דין
2) האם מברכים על קביעת מזוזה זו?
3) יש כניסה (המשמשת גם כיציאה) ויציאה (המשמשת גם ככניסה)- אפשר להיכנס ולצאת מאותו מקום בשני הפתחים. יש שומרים שנכנסים מדלת ימין ויש שנכנסים מדלת שמאל. הפתחים הם אחד מול השני. האם צריכים מזוזה בשני הפתחים ואם כן באיזה צד? (הרי הם מהווים כניסה ויציאה)

תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

יש לקבוע שם מזוזה בלא ברכה, ובשני הפתחים, לימין הנכנס מכל אחד מהם.

מקורות:

שני טעמים יש בדבר: ראשית, לדעת רש"י במנחות לג ב בית שער המחוייב במזוזה הוא זה שהשומר יושב שם, וכן פירש בט"ז סי' רפו ס"ק ז, אמנם אחרים חולקים וסוברים שבית שער הוא כזה שהנכנסים לבית עוברים דרכו לבית, לכן אין לברך על קביעה זו. טעם נוסף יש לחיוב המזוה, הוא שהשומר נמצא שם במשך היום, אלא שכיון שאינו נמצא שם בלילה אין מברכים על קביעתה, וכמו בחנויות משרדים וכדומה, ראה  ט"ז שם ס"ק י, ובשבט הלוי ח"י סי' ד.

אגב יש מקום גדול לומר שביתן השומר חייב במזוזה וללא ברכה גם כשאין בו ד' על ד' אמות, כיון שהוא ראוי למלאכתו, כמו שיש שצידדו לגבי בית שער, ראה בזה בס' שערי המזוזה עמ' מח.