הזמנת נפטרים לשמחות

שאלה:

האם מותר לפי ההלכה להזמין הורים שנפטרו לאירוסין

תשובה:

שלום רב

יש מנהג להזמין הורים לשמחת נישואין, וזאת על פי מה שידוע בשם הזוהר שההורים בדורות הקודמים משתתפים בשמחת הצאצאים, על שמחת אירוסין לא שמענו, וגם המושג להזמין ולפנות אליהם נראה לי זר וקצת מזכיר בעיה של "דורש אל המתים", הם באים גם בלי ההזמנה, אבל חשוב לפקוד את קברם לפני השמחה.

שירבו שמחות.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. נמצא בדרשות אבן שועיב אכן בקטע האחרון לפני פרשת תולדות. שם לא כתוב שזה קורה תמיד אלא רק שרה (אברהם היה חי?) לחתונת בנה, והוא מסביר שזה נדרש ממילת אימו המתייחסת ליצחק , עכ"פ אין מקור לכל מקום אחר לכאורה

  2. בזוהר המדובר שפרשת פנחס כתוב כך
    וְאַף עַל גַּב שֶׁאַבָּא וְאִמָּא נִפְרְדוּ מֵהָעוֹלָם הַזֶּה, יֵשׁ חֶדְוָה בְּכָל שֻׁתָּפוּת. שֶׁשָּׁנִינוּ, בְּשָׁעָה שֶׁהָאָדָם מְשַׁתֵּף אֶת הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא בַּחֶדְוָה שֶׁלּוֹ, בָּא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא לְגַן עֵדֶן וְעוֹקֵר מִשָּׁם אֶת אָבִיו וְאִמּוֹ, שֶׁהֵם שֻׁתָּפִים אִתּוֹ, וּמֵבִיא אוֹתָם עִמּוֹ לְאוֹתָהּ חֶדְוָה, וְכֻלָּם מְזֻמָּנִים שָׁם, וּבְנֵי אָדָם לֹא יוֹדְעִים. אֲבָל בְּצָרַת הָאָדָם, הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא מְזֻמָּן אֵלָיו לְבַדּוֹ, וְלֹא מוֹדִיעַ לְאָבִיו וּלְאִמּוֹ. זֶהוּ שֶׁכָּתוּב (תהלים יח) בַּצַּר לִי אֶקְרָא ה' וְאֶל אֱלֹהַי אֲשַׁוֵּעַ וְגוֹ'.
    גם שם משמע שמדובר דווקא בהורים , ולא מעבר לכך – שהם שותפיו, וגם דווקא אם משתף את השם בשמחה

    לא מוזכר שמזמינים אותם… לא מזוכר משחפה סתם, ואגב כתוב שקב"ה עוקרם מגן עדן בשביל כך

  3. זוהר כרך ג (במדבר) פרשת פנחס דף ריט עמוד ב
    ישמח ישראל בעושיו, ההיא חדוה דישראל לאו איהו אלא בעושיו, בעושיו בעושו מבעי ליה אלא אלין קודשא בריך הוא ושכינתיה ואביו ואמו, דאף על גב דמיתו, קודשא בריך הוא אעקר לון מג"ע ואייתי לון עמיה לההוא חדוה לנטלא חולקא דחדוה עם קודשא בריך הוא ושכינתיה
    דרשות ר"י אבן שועיב פרשת חיי שרה
    עוד שם במדרש שבאה באהל לראות שמחת בנה, ודרשו זה ממלת שרה אמו, וזהו ענין גדול כענין המוזכר בכתובות.