מתנה בשנת אבל

שאלה:

שלום וברכה,
חברתנו בעבודה ילדה בת והיא בשנת האבל על אביה,
נאמר לנו שאסור לתת לה מתנה ללידה.
האם מותר לנו לתת את המתנה לבעלה ?

תשובה:

שלום רב

זה נראה לי סתם הערמה… הרי אין לכן כל קשר עם הבעל ולא הייתן נותנות לו מתנות, האיסור הוא דרישת שלום וכך הוא גם במקרה שלכן. תפצו אותה בסיום השנה עם משהו גדול ויפה..

יש לציין שרבים מקילים בשאילת שלום בשבת, ולפי זה מותר ליתן מתנות בשבת באופן שתקנה את זה לאחר השבת, אך גם אז אין ליתן תפנוקים ודברים שבמהותם עושים שמחה. אם נראה לכן חשוב,תוכלו לסמוך על כך.

מקורות:

שולחן ערוך יו”ד סי’ שפ”ה סעיף ג’ ודברי סופרים פרק נ”ד.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום וברכה ,

    האם בכל זאת ניתן להקל לאחר השלושים לתת מתנה
    מכח דברי המשנה ברורה(לגבי פורים) שמותר לשלוח מתנות לאבל לאחר השלושים במקום שנהגו לשאול בשלום.

  2. למעשה החמירו כנגד דברי הרמ"א שם שסבר לחלק בין שאילת שלום בזמנינו לזמנם, ראה בהרחבה בפני ברוך עמ' קעה.

  3. שלום ,
    האם במקום שמקובל לתת לכל אחת שיולדת מתנה ללידה
    האם זה בגדר פריעת חוב שהרי היא גם שילמה למתנות של יולדות אחרות