שינוי יעוד כספי בית הכנסת

שאלה:

שאלה,
1. האם גבאי בית-כנסת יכול לתת צדקה לעניים מקופת בית-כנסת? ומה המקור לכך?
2. על כספי תרומות בית-כנסת מי מחליט או קובע כיצד להשתמש בהם בכספי התרומות? ומה המקור לכך?

תשובה:

שלום רב

כסף שנתרם לבית הכנסת ניתן לצרכי בית הכנסת והקהילה בלבד ולא לצורך עניים, זה ברור שכך היתה דעת הנותנים ואין כל מקום לספק בדבר. לכן למרות שהגבאים ממונים ומוסמכים לפעול עם הכסף לךצרכי בית הכנסת והקהילה כראות עיניהם, אין להם כל רשות לתת ממנו לעניים או כל דבר אחר. כמו כן, בהחלטות כבדות משקל העולות לסך רב, ראוי להתייעץ עם המתפללים ולדווח.

ראה בית יוסף בסי' רנט בשם הרשב"א [ראה שם מדעת המקילים לשנות את יעוד הכספים, אבל שים לב שגם לדעתם זה רק בגבאי שמי שנותן לו את הכסף סומך עליו שישעה בו את הראוי ולא נותן דוקא בגלל עני מסויים, אבל כאשר הכסף ניתן לצורך מסויים ויש אומדן דעת שהנותנים רוצים שיעשה בו הדבר הזה, אין רשות לשנות].

בהצלחה רבה.