סעודת מלווה מלכה

שאלה:

שלום,
1) כמה זמן אחרי יציאת השבת עורכים את סעודת מלווה מלכה?
2) נתתי הלוואה לפני מספר שנים והיא לא הוחזרה לי. האם אני יכולה לקזז את הסכום מהמעשרות של השנה?
תודה.

תשובה:

שלום רב

אין חיוב לאכול מיד אחרי הבדלה אף שיש בכך הידור. אנשים לא עושים זאת כי קשה לאכול בכזה רצף ואין בזה טעם…

העתקתי לך מאחד המאמרים בענין כאן באתר.

מצוה מן המובחר לאכול סעודה רביעית סמוך ליציאת השבת.[71] ואם אינו תאב עדיין לאכול ישתדל לאכול תוך ארבע שעות מיציאת השבת ומכאן ואילך לא עשה ולא כלום.[72] וי”א שתוך ד’ שעות הוא זמן שנחשב למצוה מן המובחר. ובנאנס וכדו’ עכ”פ לא יאחר מחצות.[73] וי”א שבדיעבד זמנה כל הלילה עד שיעלה עמוד השחר.[74] וכן ההלכה.[75]

אין כל היתר לקזז את ההלוואה מכספי מעשר כיון שמדובר בכסף אבוד… רק אם יש אפשרות לגבות את החוב ואת חושבת שהם עניים שזקוקים לצדקה תוכלי למחול על החוב ולקזז זאת כנ"ל.