שאלות שונות בעניין לווית המת

שאלה:

שלום,

א. האם ניתן לכתחילה לקיים מצוות לווית המת בנסיעה ברכב?

ב. האם מצוות לווית המת אפשרית לכתחילה גם בהליכה/נסיעה לפני המיטה, או דווקא לאחריה?

ג. עד איזה מרחק שנמצא המלווה מאחורי/מלפני הנפטר, זה נחשב לווית המת?

ד. לגבי בקשת מחילה פרטית מהנפטר, האם נדרש להיות בעת בקשת המחילה באותה רשות יחד איתו, כלומר באותו חדר/אולם, ואם זה בחוץ – אז בתוך ד' אמות של המיטה?

ה. עד מתי ניתן לבקש מחילה פרטית? רק בעת מעמד ההספדים/מסע הלוויה? עד סיום ההטמנה והכיסוי בחול? עד כיסוי הקבר באבן (הקמת המצבה)?

תודה מראש ורק בשמחות,
יצחק

תשובה:

שלום רב

  1. המנהג הוא שלאחר שהולכים מעט מכניסים את הנפטר לרכב וממשיכים ללוות, כך שאין כל בעיה בכך שהוא בתוך רכב ועדייך יש בכך קיום מצוה.
  2. כל שניכר שהוא מלווה את המת מקיים מצוה זו.
  3. כנ"ל. בפוסקים מובא שבלווית תלמיד חכם הכל יוצאים אפילו שישים ריבוא – 600,000 איש, אני בטוח שלא כולם צמוד למיטה…
  4. מסתבר שכל משך הלוויה אפשר, אבל אם יש משהו מיוחד יש להקפיד שישמעו עשרה אנשים.
  5. אין הבדל וכנ"ל.

בשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום הרב, תודה על המענה המפורט.

    בסעיף א' התכוונתי לשאול, האם ניתן לכתחילה לקיים מצוות לווית המת כש*המלווה* נוסע ברכב, ולא מלווה רגלית.