תפילת תשלומין

שאלה:

לכבוד מרנן ורבנן שלום רב,

השבוע בתפילת ערבית, ראיתי לאחד המתפללים שישב לידי, שהתחיל להתפלל כרגיל עם החזן וכלל הציבור, אך כאשר היינו קוראים (החזן וכלל הציבור) בפרק הראשון של קריאת שמע אותו אחד קם והתפלל שמונה עשרה לכל משך זמן קריאת שמע ישראל של הציבור. כאשר היינו בברכה השלישית של קריאת שמע (אמת ואמונה) אותו מתפלל סיים את תפילת הלחש שלו והתיישב שוב בכסאו. וכאשר סיים החזן את ברכת השכיבנו וקדיש, אותו מתפלל קם והתפלל שמונה עשרה שוב פעם ביחד עם הציבור! וסיים את תפילת ערבית על הסדר כרגיל.

אני מניח שאותו מתפלל כנראה רצה להתפלל תפילת תשלומין של מנחה שהוא כנראה פספס…

1) האם בכלל נחשב לו שהתפלל תפילת ערבית עם הציבור או שנחשב לו כתפילת יחיד? (כלומר – כיצד צריך לנהוג בכדי שייחשב שהתפללנו תפילת ערבית?)
2) האם נחשב לו תשלומין לתפילת מנחה כאשר התפלל באופן שכזה?

תודה ובברכה

תשובה:

שלום רב

בלי להתייחס כרגע למהירות הסילונית בה התפלל ידידך… לעצם הענין, התפילה הראשונה צריכה להיות תפילת ערבית והשניה היא זו שמשמשת כתשלומין, לכן את תפילת ערבית צריך להתפלל עם הציבור כדין, ואחר כך לומר את תפילת התשלומין. במקרה שלפנינו, אם היתה כוונתו שהתפילה הראשונה תהיה ערבית הוא יצא ידי חובת הכל אבל התפלל ביחידות ולא בציבור, אבל אם היתה כוונתו שהשניה תהיה ערבית, הוא יצא ידי ערבית אבל עליו להתפלל שוב לתשלומין.

מקורות:

ראה שו"ע סי' קח.

הצטרף לדיון

תגובה 1