אמירה לגוי במקום הפסד

שאלה:

אם התכתם בגד יקר בשבת נשפך יין וכדו על שמלה מאד יקרה ואם לא ינקו את זה מיד אין לזה תקנה האם מותר לומר לגוי לנקות את זה בשבת

תשובה:

שלום רב

אמירה לגוי במקום הפסד מרובה הותרה רק במלאכות דרבנן, ולא בכיבוס האסור מהתורה. ראה משנה ברורה סי' שז ס"ק כב בשם מגן אברהם. ואפילו במלאכה שאינה צריכה לגופה שאף היא רק דרבנן, יש שהחמירו במקום הפסד ולצורך מצוה, משום שהוא דרבנן חמור, ראה על השיטות השונות בזה בשער הציון סי' שלד ס"ק נז, וראה בהרחבה בארחות שבת ח"ב עמ' תצה בהערה.

יום נעים.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. עוד שאלה לי לכבוד הרב וסליחה על הטרחנות
    אם היהודי עבר וציווה על הגוי לנקות את הכתם
    האם בדיעבד מותר לו להשתמש בבגד והאם יש חילוק
    בין שוגג למזיד

  2. שלום לכבוד הרב
    יהודי תלמיד חכם אמר לי שאולי יהיה מותר לומר לנכרי לנקות את הכתם דאם לא אולי היהודי ינקה לבד וכמו בדליקה שהתירו מטעם שבהול על ממונו ואולי גם כאן אותו הדין

  3. רבי
    שמלה יכולה לעלות אלפיים ושלושת אלפים דולר
    ואם זה ליל שבת שבע ברכות והיא צריכה את זה למחר היא תעשה הכל שזה יהיה נקי