תרמו צדקה לרפואת חולה ומת

שאלה:

כסף שנתרם לצדקה עבור אדם שחולה, האדם נפטר, האם הכסף שייך לאלמנה, ליתומים, או שהתורמים תרמו לחולה, וצריך להעביר לחולה אחר.
תודה
שימי

תשובה:

שלום רב

לדעתי היורשים זוכים בכסף הזה, ויש להשאירו אצל האלמנה והיתומים.

מקורות:

בשו"ע סי' רנג סעי' ז הביא מחלוקת בין הראשונים, כאשר אספו כסף לפדיון שבויים ומת השבוי, האם יורשיו זוכים במעות. וכתב, שהדעת נוטה שהכסף אינו ניתן ליורשיו כיון שנתנו זאת לצורך השבוי בלבד. אבל נראה שבמקרה שלך הדין לא כך, האלמנה והיתומים במצב קשה, וודאי יש הרבה יותר מקום לומר שדעת התורמים שהכסף ישאר אצלם, זה הרבה יותר קרוב מהנושא של פדיון שבויים שאינו נוגע למצב המשפחתי אלא לתשלום כופר חיצוני. וראה עוד ש”ך חו”מ סי’ פז ס”ק נא ובמחנה אפרים הלכות צדקה סי’ ו’ שאפילו מי שנדר לתת צדקה לעני ומת העני שהוא חייב לתת ליורשיו משום שכבר זכו בו יורשיו באמירתו, וכל שכן כאשר כבר גבו את הכסף עבורו.