מתווך שאינו מורשה ועתה דורש 2%

שאלה:

שלום הרב
עבדתי עם מתווך שאינו מורשה (על פי חוקי המדינה אסור לו לעבוד בלי רישיון) שהציג עצמו כמתווך ודורש כעת דמי תיווך (2%), האם מותר לשלם לו? חייבים לשלם לו? אם כן, כמה? האם יש חובה מצד "ועשית הישר והטוב"?

תשובה:

שלום רב,

אם סוכם על גובה העמלה, ודאי חייבים לשלם לו עמלת תיווך כפי שסוכם ביניכם. אולם אם לא סוכם מראש גובה העמלה חייבים לשלם לו כפי המחיר הנמוך של המתווכים (כלומר, לפי המחיר שהמתווכים הזולים לוקחים( ראה שו"ע חו"מ סי' שלב ובקצוה"ח שם סק"ג).