הרחקות בין גרוש לגרושתו

שאלה:

שלום הרב. האם יש איזו שהיא חובת או מנהג הרחקה בין גרוש וגרושה? (מפגשים בארועים, מגורים בסמיכות מקום, וכו')

תשובה:

שלום רב,

בודאי יש חובה של הרחקות זה מזו, הן בגורים והן בפגישות.

מקור ההלכה הוא בגמרא בכתובות כז,ב ובשו"ע אבה"ע סי' קיט בסופו. שם גם יש הבדל אם בני הזוג שהתגרשו יכולים לחזור זה לזה אם ירצו או שמא אינם יכולים לחזור. לדוגמא, אם הגרוש כהן או שהגרושה נישאה שנית ואז היא אסורה לחזור לבעלה הראשון.

באופן כללי, אסור להם לגור בשכנות. ואסור להם לשוחח אחד עם השני באירועים שהם נוכחים בהם. כך נפסק ברמב"ם ובשו"ע שם, ומקורו הוא מדין הגמרא שאסור להם אפילו לבוא לדון ביחד. אמנם יש ראשונים שפירשו את הסוגיה הזו באופן שבני הזוג אסורים לחזור זה לזה באופן האמור. כלומר, סתם בגרוש וגרושה האיסור הוא רק לגור בשכנות. אבל לשוחח באירועים כאלה ואחרים אין איסור. אבל לדעת הספרדים ודאי שאסור משום שהם נוהגים כדעת מרן השו"ע שפסק כשיטת הרמב"ם.

עוד שאלות בנושא גרוש וגרושה תוכל לעיין במאגר השו"ת, אבן העזר, גיטין.

בהצלחה