הקלטת תוכנית טלויזיה בשבת

שאלה:

שלום,
האם מותר לתכנת את הממיר של הטלויזיה להקליט תוכנית המשודרת בערב שישי, ולצפות בתוכנית רק במוצ"ש?
פעולה זו של התכנות דומה לשעון שבת של מזגן/תנור וכו'.
אשמח לתשובה!

תשובה:

שלום רב

במקרה האמור יש איסור גמור של הנאה ממעשה שבת. כלומר, כיון שבעצם שידור התכנית בשבת עוברים יהודים הרבה מאוד איסורי תורה, נמצא שכאשר אתם רואים את התוכנית במוצאי שבת אתם נהנים ממעשה שבת.

אמת, במלאכה שיכולה להתבצע במוצאי שבת ניתן להנות ממנה לאחר שעובר הזמן של בכדי שיעשו, כלומר הזמן שאורך לעשות את התוכנית, אבל כאן מסתבר שלפחות חלק מהתוכנית לא יכולה להתבצע במוצאי שבת, משום שמדובר בדברים שעושים און ליין, מה שנקרא חדשות בזמן אמת. ולכן אם המציאות היא אכן כזו אסור להנות מהתוכנית הזו. אבל אם מדובר בתוכנית קיימת ישנה שרק מוצגת במוצאי שבת, סוג של סרט, ולא תוכנית חדשות און ליין, אין בעיה של מעשה שבת, אלא שבעצם הדלקת הטלויזיה בשבת, גם בחדר סגור, יש בעיה של "אוושא מלתא", כלומר השמעת קול של מלאכה האסורה, וכמבואר בשו"ע בתחילת סי' רנב.