סילסול פיאות בשבת / הכנת תה בשבת

שאלה:

בס"ד

שלום וברכה

א) סלסול השיער בשבת – יש לי פאות ואם הם לא מסולסלות הם נראים מאוד לא יפה וזה יכול לגרום חלול השם חס ושלום. ראיתי בשמירת שבת כהלכתה שהוא אוסר לסלסל את השיער משום בונה. מה הדעות האחרות בנושא הזה?

ב) עשיית תה בשבת – האם כלי שלישי זה מספיק לעשיית תה?

תודה רבה

תשובה:

בעניין סלסול פיאות עיין בתפא”י על המשניות פ”י דשבת יכין אות ל”ה שמבואר שאסור משום בונה, ועיין בספר מאור השבת ח”ב מכתב ל”ב שדעת הגרש”ז אוירבך זצ”ל שאם הפיאות קצת מסולסלות מותר לגמור לסלסל אותם, נראה לי שבדרך כלל זה עשוי לאפשר מראה סביר בשבת, אני מניח שהפיאות אינן מתפרקות לגמרי.

לענין הכנת תה בכלי שלישי [שאתה ממלא מים בכוס מהמיחם ומערה לכלי אחר ורק אחר כך נותן בו את השקית תה] נחלקו הדעות: דעת הערוך השולחן סימן שי”ח סעיף כ”ח שאסור מכיון שעינינו רואות שהיא קלה להתבשל, ומתבשלת אפילו בכלי שלישי, ועיין בספר שמירת שבת כהלכתה פ”א סעיף נ”ז שכתב שאסור להכין שקית תה בכלי שלישי ובעצם כך נראה במשנה ברורה בסי' שיח סעי' ד שביאר בארוכה כיצד מכינים תמצית תה לשבת וכדלהלן, אמנם דעת האגרות משה ח”ד סימן ע”ד ס”ק ט”ו להקל בכלי שלישי, וכן דעת הגר”ע יוסף זצ”ל.

המנהג היותר מהודר להכין תמצית תה לפני שבת. לוקחים כמה שקיות תה מערים עליהם מים רותחים ולאחר שנותנים את טעמם היטב בתה מוציאים ויש לנו תמצית מרוכזת של תה שניתן לערבה בשבת במים חמים. [קודם מים אחר כך תמצית].