כתיבת ספר תורה – בחיים או לאחר הפטירה?

שאלה:

שמתי לב שרוב ספרי התורה שנכתבו נתרמו לאחר פטירה אב/אם וכו'.
שאלתי היא מה עדיף לכתוב ספר תורה בעודנו בחיים או שלא. האם יש מצוה בלהכניס ספר תורה ומתי?
תזכו למצוות.

תשובה:

שלום רב,

ודאי שבחיים עדיף. חז"ל אומרים כל עוד הנר דולק אפשר עוד לתקן. כלומר, לאסוף זכויות זה רק בעוד האדם בחיים. כתיבת ספר תורה מלבד המצווה של עצם כתיבת ספר תורה שזה מצווה מדאורייתא. יש בזה גם זכויות בכך שהוא תורם לבית הכנסת שיקראו בזה רבים ובכך הוא מגביר את זכויותיו. (למרות שהוא לא תורם ממש כדי שישאר לו מצוות כתיבת ספר תורה אלא רק מאפשר להם להשתמש). העובדה שהילדים לפעמים תורמים לאחר פטירת האם או האם, זה לא כמו בחיים, אלא זה סוג של זכויות שהם עושים לעילוי נשמתם. אבל ברור שאם האדם עצמו יכול לעשות זאת בחיים, זה עדיף עשרת מונים!