כיצד צריך לעמוד לאחר שהמתפלל מסיים שמונה עשרה

שאלה:

שלום לרב האם מותר לי עד שיתחיל חזרת הש"ץ לשבת ואז לעמוד במקום שהגעתי אליו בשלושת הפסיעות בעושה שלום? תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

מן הראוי לכתחילה לעמוד במקום עד שיגיע לקדושה או עכ"פ עד שיתחיל הש"ץ התפילה.

מקורות:

ראה בכף החיים סי' קכג ס"ק יא שבתילה העלה אפשרות שמותר גם לשבת או ללכת במקומות שבהם לא התפלל. אלא שאח"כ כתב שנראה שצריכים לכתחילה לעמוד במקום. ואכן בס"ק יז כתב: "ומהתימה שיש מקילים בזה ויושבים מיד כשגומרים תפילתם וכשמגיע הש"ץ לקדושה עומדים והוא כנגד הדין המפורש כאן שלכל הפחות צריכים לעמוד על מקומם עד שיתחיל הש"ץ התפילה ומן הראוי לעורר העם על זה". ולמעשה כך מדוקדק גם לשונו של השולחן ערוך: "במקום שכלו ג' פסיעות  יעמוד, ולא יחזור למקומו עד שיגיע ש"צ לקדושה, ולפחות עד שיתחיל שליח צבור להתפלל בקול רם". וראה גם במשנה ברורה שם ס"ק ו' ושער הציון ס"ק ה'.