הרים מוקצה בטעות האם רשאי לטלטלו למקומו?

שאלה:

שלום רב,

אם משהו הניח לי ביד מוקצה (מחמת גופו) האם מותר לי להניח אותו במקומו (לדוגמה באשפה) או שאני צריך לעזוב אותו מיד? האם זה משנה אם זה יפריע אחר כך?
שאלה נוספת האם סיכה של הכיפה זה בעיה מבחינת טילטול?

תודה מראש

תשובה:

שלום רב

בענין זה של טלטול מוקצה לאחר שבא לידו נחלקו הדעות, והכרעת המשנה ברורה שיש להשליכו מהיד מיד ואסור לטלטלו למקומו.

סיכה של כיפה אינה מוקצה.

מקורות:

במגן אברהם סי’ שח ס”ק ז ובסי’ רסו ס”ק יט וסי’ שלא ס”ק ה הכריע בזה לקולא, והתיר לטלטלו למקומו לאחר שכבר בא לידו וכ”כ באליה רבה סי’ תמו. ואילו באבן העוזר בסי’ רסו שם ובדרך החיים הל’ מוקצה החמירו, הובאו במשנה ברורה סי’ שח ס”ק יג, ונראה שהכריע כדבריהם. כמובן שאם המוקצה הגיע לידו בהיתר ולא באיסור [ובטעות] הדין שונה, כמובא במשנה ברורה שם מדברי הר”ן, וראה עוד בחילוק זה בביאור הגר”א בסי’ רסו שם, ונראה שם מדבריו שאף החמיר בעיקר הענין וחלק על המגן אברהם הנ”ל. ונראה שם מדבריו שהחמיר בזה גם בכלי שמלאכתו לאיסור.