נערים ששברו מטריה

שאלה:

שתי נערים אחזו במטריה של א' מהם בעל המטריה נתן מתחלה לחבירו להחזיק וכשביקש ממנו לשחרר והחבר לא עזב ואמר לבעל המטריה אם תמשוך זה ישבר ובעל המטריה משך והחבר לא עזב ונשבר האם עליו לשלם

תשובה:

בשאלה זו ישנם הרבה צדדים לדון האם נחשב שנים ששברו וחייבים שניהם או נימא כיון שהוא בעל החפץ אינו יכול לתבוע כיון שהוא גרם או נימא שהשומר גמר את זמן שמירתו ומעתה הוא נחשב גזלן או נימא כיון שלא מתכוין להוציא מחבירו אלא דרך משחק לא נחשב שגונב ואם החבר רק החזיק היה מקום לומר שבעל המטריה הוא המזיק והחבר ספק מזיק וא"א להוציא מספק אך מסברא נראה שמבלי משים כשהוא משך גם הוא משך כנגדו כדי להחזיק וא"כ שניהם שברו לכן ראוי שיתפשרו

הרב יצחק שובקס והרב יצחק מרקובסקי