ברכה על מאכל מקמח טף

שאלה:

רציתי לדעת מה הברכה של קמח טף .
אם אני עושה אותו כמו פנקייק : עם ביצה ,קמח טף ומלח.
ואם אני עושה מזה עוגיות טחינה: קמח טף, טחינה, סוכר, א. אפיה, שמן.

תשובה:

שלום רב

מקובל שלקמח טף אין דין של חמשת מיני דגן אלא הוא כמו קטניות שעל הקמח שלהן מברכים שהכל, ממילא יש לברך על המאכל שהזכרת שהכל נהיה בדברו.

בהצלחה

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ואם כתוב לי ברכיבים:
    מים, קמח טף (70% מסך הקמחים, 30% ממשקל הלחם, קמח כוסמין מלא (30% מסך הקמחים, 17% ממשקל הלחם) , סיבי שבולת שועל ועוד.
    מה מברכים?

  2. במקרה כזה הוא ממש לחם, ואם יש כזית בכדי אכילת פרס [כלומר 1/6 הוא קמח של חמשת מיני דגן] הברכה המוציא וברכת המזון, אלא שיש מחלוקת לגבי ברכת המזון אם זה דוקא שאכן אוכל כזית כזה, או די בכך שיש שיעור כזית בכדי אכילת פרס. לסיכום, כדי לברך ברכת המזון לכל הדעות יש לאכול מהלחם הזה שלושה כזיתים בתוך ארבע דקות, זה בערך פרוסה אחת עבה קצת.

  3. א. סליחה, הרב, לא הבנתי איזו מחלוקת מדובר. למה הכוונה "כזית כזה"? (ציטוט מהרב "אם זה דוקא שאכן אוכל *כזית כזה*, או די בכך שיש שיעור כזית בכדי אכילת פרס. ")
    ב. למה 3 כזיתות? אם אוכל כזית לחם טף כזה, הוא בעצם אוכל ששית כזית.
    ג. האם צריך להתחשב בכמות המים? יש בלחם הזה המון מים, זה הרכיב הראשון

  4. המחלוקת היא, האם צריך לאכול בפועל כזית מהדגן בתוך שיעור אכילת פרס, או די בכך שאוכל כזית מכלל התערובת, אחר שאם היה אוכל כמה כזיתים היה לו כזית מהדגן.
    שלוש אמרתי בהתחשב בכך שאמרת שיש 30% דגן
    המים מן הסתם מתאדים באפייה.