שינוי גדול בשבת

שאלה:

שלום לרבנים אם על ידי שינוי יורד האיסור אז על ידי תרתי שינוי יהיה כול השבת מותרת?

תשובה:

שלום רב

אין כזה דבר תרתי שינוי… זה הכל שינוי אחד גדול…זה מזכיר לי בדמיון קל שאלה ששמעתי פעם מרב גדול: מה נס יותר גדול, האם להכניס פיל לחור המנעול או להכניס לשם כבשה קטנה? והתשובה כמובן שזה אותו דבר, שכן מי שמצליח להכניס שם כבשה יוכל באותה מידה להכניס גם פיל….

המקום היחיד שבו אכן מצינו משמעות לשינוי גדול מאוד הוא בהל' טוחן כמובא בבית יוסף סי' שכא, וגם שם הרעיון אינו תרתי שינוי, אלא שלפעמים השינוי יוצר שההגדרה של הפעולה כבר שונה, ובמקום טחינה היא תחשב חיתוך ירקות וכדומה. וזה כמעט ואינו מצוי [כשאתה מדליק אור, גם אם תעשה את זה עם האף עדיין הדלקת את האור ולא משנה כמה גדול השינוי, צריך להיות שהמלאכה מקבלת מאפיינים והגדרה שונים].

שבת שלום.