הפיכת בית כנסת למועדון נוער

שאלה:

שלום רב,
קרוון ששימש בתור בית כנסת זמני ולאחר מכן נבנה בית הכנסת הקבוע, נהפך אותו קרוון להיות מועדון משחקים לנוער (סנוקר,טלוויזיה וכו') האם יש היתר לכך?

תשובה:

שלום רב

אם בית הכנסת נבנה באופן זמני על תנאי שאינו מתקדש בקדושת בית כנסת, ומשום שבתוך שנים ספורות רוצים לצאת משם, יש להקל לעשותו מועדון, אבל ללא טלויזיה [בלי להכנס כרגע לעצם הנושא של טלויזיה שהוא אסור בכל מקום, לא רק בבית הכנסת, בבית הכנסת ודאי נחשב הדבר כשימוש של בזיון ממש האסור גם בבית כנסת שנעשה על תנאי]. אבל אם בית הכנסת נעשה ללא תנאי ויש בו קדושה, אסור להפוך אותו למועדון, אלא אפשר למכור אותו ובכך להפקיע את קדושתו, והקונה ישתמש בו לצרכי חול שאין בהם חילול ובזיון, והכסף הניתן נעשה קודש לצרכי הציבור, וישתמשו בו לתפעול בית הכנסת החדש.

מקורות:

על שימוש בזיון בבית כנסת על תנאי, ראה שו"ת מנחת יצחק ח"א סי' קכ.

על כך שדוקא מכירה מועילה ומשום שהקדושה מתחללת על הכסף ראה חתם סופר סי' לח, על כך שיש להשתמש בכסף לצרכי הציבור ואפילו חולין, ראה משנה ברורה סי' קנב ס"ק נז.