לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

אין מעבירין על המצוות כשהתפילין בכיסן

שאלה:

שלום רב,
מובא בשו"ע סימן כה' סעיף א' – בדין מי שפגע בתפילין תחילה קודם שהתעטף בטלית יניח קודם התפילין "שאין מעבירין על המצוות" .
ברצוני לשאול האם כל זה נאמר דווקא שהתפילין גלויות או גם שהם מונחים בתוך הכיס המיוחד להם ?
ובמידה וכן האם הכלל "שאין מעבירין על המצוות" דווקא שנגעתי בכיס התפילין או מספיק להעביר את היד מעליהם ?

תשובה:

שלום רב

לענין תפילין המונחים בכיסן נחלקו הדעות, וראה אשל אברהם בוטשאטש שם שכתב, שכיון שעל פי סוד אין לשנות ויש להקדים את הטלית, באופן זה יש לסמוך על שיטת המגן אברהם שם ס"ק א שכאשר הם בכיסן אין איסור זה. אבל לכתחילה ודאי יש להמנע.

לכתחילה יש להמנע גם מהעברת היד, ראה ערוך השולחן שם סעי' יט שעל כך מניחים את התפילין של יד בצד שמאל, כי כך דרכו של עולם שהפושט יד ימינו לנרתיק פוגע תחילה בצד שמאל.